Valikko

Eräsukat

Nämä pitkävartiset kirjoneulesukat meni täydellisesti erään eräjorman jalkaan ja sydämeen. Jos ei mieheen tehdä vaikutusta villasukilla niin ei sellaiseen mieheen mielestäni kannata aikaansa tuhlatakaan. Tämä ukko tosin ei jäänyt kuvioihin, mutta kuviot jäi omaan sydämeen ja jaan tämän “suunnilleen näin”-ohjeen enemmän kuin mielelläni. Ts. Näillä sukilla ei ole rakkaustakuuta, mutta aina kannattaa yrittää.  

Toim huom: Tämä ei ole kovin tarkka neuleohje. Jos tarvitset sellaisen, olet väärässä paikassa. Tämä on vain “jotenkin tähänsuuntaan” ohje, joka jättää tilaa omille kärkikavennuksille, kantapäille ja muille kikkailuille.

Sukat on neulottu varresta kärkeen Novitan 7 veljestä langoilla, koko käsialasta riippuen n. 42-43. 

OHJE:

Luo 64 silmukkaa 3mm sukkapuikoille, jaa silmukat puikoille (16s per kepukka). Neulo n. 6 kerrosta ja vaihda sitten 4mm sukkapuikkoihin ja aloita neulominen kaavion mukaan. Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin oikealta vasemmalle. 

Neulekaavio on jaettu kahteen osaan, aloita kantapää rivin 51 jälkeen.

Toista 16 silmukan kaavio jokaisella puikolla kunnes olet neulonut ensimmäiset 51 kerrosta. Tee haluamasi kantapää ja toista halutessasi kerroksia 52-57 mukaillen kantapään kavennusten ajan. Kun puikoilla taas on 16 silmukkaa per kepukka, jatka kerrokselta 58. 

Itse tein perinteisen vahvistetun kantapään Novitan perusvillasukan ohjeen mukaan: 

Lähde: Novita perussukat 

Aloita kantatilkku neulomalla I puikon s:t IV puikolle (32). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 15 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 16 kertaa (= 32 krs).  Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 10 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 10 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 12 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (6,6). 
Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 16 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 16 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle. 
Jatka näillä kaikilla 78 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. kerros. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 16 silmukkaa, lopeta kavennukset. 

Jatka neulomista kaavion kerroksen 58 mukaan, kunnes tulee loppu vastaan. Aloita haluamasi kärkikavennukset. Itse kavensin ensin joka toisella kerroksella jalkaterän reunasivuilla 1s/kepukka ja puolen välin jälkeen jokaisella kerroksella kunnes jäljellä 8s. Väliin heittelin kirjoneuletta 1+1 kuviolla. 

No eip pöllömät, vaikka ukko ampaskin maisemaan nämä jalassaan

Ei huano? Eihän?

Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp
Twitter